header.png
hoofdsponsor
December
20

Scheidsrechters de zaal in, seizoen 2019/2020

Nieuws afbeelding Het zaalhockey seizoen staat voor de deur en bij QZ wordt er door 25 teams (4 senioren, 18 junioren en 3 jongste jeugd) deelgenomen aan de competitie. De zaalcompetitie voor HCQZ is gestart op zondag 15 december 2019. Gedurende het zaalseizoen moet QZ 21x zaaldienst leveren in de Jan Massinkhal.

QZ heeft zaaldienst bij de volgende poulewedstrijden van;
 • 15 dec. QZ DZ4 en QZ MZC1
 • 11 jan. QZ H2 – QZ MZA2
 • 12 jan. QZ JZD1 – QZ MZD2
 • 18 jan. QZ MZ8E2
 • 25 jan. QZ MZC3
 • 1 febr. QZ MZA3 – QZ DJZ1
 • 2 febr. QZ MZ8E1 – QZ MZA12
 • 8 febr. QZ MZC12 – QZ MZB12
 • 9 febr. QZ MZD1 – QZ MZB1
 • 15 febr. QZ MZA1 – QZ JZ8E1 – QZ MZC2
 • 16 febr. QZ MZD3 – QZ JZD2

De KNHB heeft m.b.t. de scheidsrechters voorgeschreven dat;
 • Bij seniorenteams zorgt elk team voor één scheidsrechter (zij regelen zelf de scheidsrechter en fluiten de wedstrijden van het betreffende team, dit kan een speler van het team zijn die niet speelt of hebben zelf een scheidsrechter geregeld)
 • Bij de jeugdteams (cat. A, B, C en D), wijst de vereniging die zaalleiding heeft alle scheidsrechters aan in het tijdsblok (veelal 5 of 6 wedstrijden). Bij deze wedstrijden staan de scheidsrechters al vermeld bij het wedstrijdschema. Bij de Jongste Jeugd (8E-teams), neemt elk team een eigen spelbegeleider mee (waarbij de voorkeur van de KNHB uitgaat van een ouder)
Alles bij elkaar heeft de vereniging zaaldienst bij 127 wedstrijden en bij het overgrote deel moeten 2 scheidsrechters (bij 88 wedstrijden) aangewezen gaan worden.

De zaalhockeywedstrijden (2 x 20 minuten) worden zoveel mogelijk gefloten door spelers/speelsters die deelnemen aan de zaalhockeycompetitie en dat betekent dat iedereen met een scheidsrechterkaart en deelneemt aan het zaalhockeyen, er rekening mee moet houden dat men minimaal bij een blok van 2 of 3 wedstrijden ingedeeld wordt om te fluiten, waarbij rekening wordt gehouden dat jouw team niet op hetzelfde tijdsblok elders aan het zaalhockeyen is. 
Bij het inplannen van de scheidsrechters wordt géén rekening gehouden met de al gefloten veldcompetitie wedstrijden voor de winterstop, wel telt het aangewezen zaalblok mee bij de aanwijzing van de 2ehelft van de veldcompetitie. 

Ben je verhinderd op de aangewezen dag, dan DIEN je zelf voor een vervanger te zorgen en overleg je dit in jouw eigen team wie jou gaat vervangen. Geen rekening kan gehouden worden met junioren die er een "zaterdagbaantje” erbij houden. 

Evt. wijzigingen doorgeven via [email protected], zodat het wedstrijdprogramma aangepast kan worden en de zaalleiding weet welke scheidsrechters er moeten komen fluiten. 

De aangewezen scheidsrechters ontvangen in de loop van deze week een mailtje met de datum dat men in januari of februari staat ingepland. De aanwijzing staat ook op je persoonlijke HCQZ-pagina. 

Op het YouTube kanaal van de KNHB vind je een afspeellijst met video’s waarin verschillende spelsituaties worden uitgelicht en waarbij bepaalde spelregels nader worden toegelicht. De video’s zijn bedoeld om spelsituaties en spelregels die complexer zijn om uit te leggen of moeilijker te interpreteren extra duiding te geven.
Spelregels m.b.t. het zaalhockey alsmede video’s waarin verschillende spelsituaties worden uitgelicht en waarbij bepaalde spelregels nader worden toegelicht kun je terugvinden op de site van de KNHB.(https://www.knhb.nl/kenniscentrum/hockeysoorten/zaalhockey). 

Rob Ontrop / Anouk Oudshoorn
Scheidsrechtercoördinatie zaalhockey
Bijlage